Oedeemtherapie bij FysioBB

Zoekt u een specialist in oedeemtherapie? Dan bent u bij FysioBB aan het juiste adres. Genezen van lymfoedeem is helaas niet mogelijk, maar door verscheidene behandelmethoden kunnen we uw klachten wel verminderen. We gaan met u in gesprek en kiezen de behandeling die bij u past.

Wat zijn lymfoedeem en oedeemtherapie?

Oedeemtherapie wordt toegepast voor de behandeling van lymfoedeem. Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid, zwaar gevoel, pijn bij en beperkingen in beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Primair en secundair lymfoedeem

Er zijn 2 soorten lymfoedeem. Primair en secundair. Een primair lymfoedeem is aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen ontstaan. Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm tussen de 18 en 35 jaar, een uitgebreidere vorm kan soms al van kinds af aan aangeboren zijn.
Naast klachten van zwelling aan de benen kunnen er ook elders zwellingen optreden, bijvoorbeeld aan de armen. De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een familie bestaat. In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend, omdat deze dan nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas later zal de zwelling permanent aanwezig blijven.

Secundaire lymfoedeem ontstaat door invloed van buitenaf, bijvoorbeeld na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, trauma, infectie, het dragen van een prothese, Chronische Veneuze Insuficientie (spataderen) of medicatiegebruik. Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. Daarom even de belangrijkste oorzaken hiervan:

 • Lymfeklierverwijdering in hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies.
 • Bestraling van oksel, bekken of lies. Dit veroorzaakt fibrosering van het lymfesysteem.
 • Lymfangitis carcinomatosa c.q. ingroei en/of compressie van lymfevaten door (terugkerende) tumoren of metastasen.

De behandelmogelijkheden

Genezing van lymfoedeem is door oedeemtherapie niet altijd mogelijk. De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen of het niet doen toenemen van oedeem in bijvoorbeeld arm of been. Dit om het normaal functioneren van de ledematen te herstellen. De fysiotherapeutische behandelmogelijkheden voor lymfoedeem bestaan uit:

 • Voorlichting en adviezen
 • Manuele lymfedrainage
 • Zwachtelen
 • Oefentherapie, houdings- en bewegingsadviezen
 • Het begeleiden bij het laten aanmeten van een elastische kous (indien een stabiele situatie is ontstaan)
 • Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen
 • Lymftaping
 • Puntpompen

Verwijzing, vergoeding en tarieven

Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing nodig van een specialist of huisarts. Vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering wordt mogelijk een vergoeding verstrekt. Vanaf de 21e behandeling als er sprake is van een chronische aandoening. Op onze tarievenlijst vindt u de kosten voor oedeemtherapie.

Wat is manuele lymfedrainage?

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (bijv. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (bijv. zuurstof en koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Methode

In 1932 heeft de Deense bioloog Dr. Vodder deze methode van oedeemtherapie ontwikkeld. De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die het lymfestelsel stimuleert. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht beter en sneller via de lymfebanen af te voeren. Deze techniek is een zachte massagevorm. Het doel van deze massagevorm is vochtdoorstroming te stimuleren, stagnatie te verhelpen, de immuniteit oftewel weerstand te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door stimuleren van lymfestelsel en het dempen van een verhoogd stressniveau in het lichaam.

Bij de manuele lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen: de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Het ritme moet exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het overtollige lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

Om goed te kunnen ontspannen wordt er tijdens deze oedeemtherapie (bijna) niet gepraat. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en is vrijwel pijnloos. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

De behandelbare klachten

De manuele lymfdrainage volgens de methode van Vodder is, al dan niet in combinatie met andere therapievormen, toepasbaar bij zeer veel klachten. De oedeemtherapie van Vodder kan effectief zijn bij:

 • Zwellingen (oedeem, lymfoedeem en zwellingen na een ongeval of na een operatie)
 • Verstuikingen en bloeduitstortingen
 • Spierpijn en spierletsels
 • Dystrofie (voedingsstoornis, afbraak van cellen en weefsel)
 • Reuma (ontstekingen)
 • Slijtageklachten
 • Klachten aan het zenuwstelsel (gezichtsverlamming en migraine)
 • Klachten aan het hormoonstelsel (overgang)
 • Klachten als gevolg van stress (slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn en vruchtbaarheidsproblemen)
 • Keel-, neus- en ooraandoeningen
 • Huidproblemen (chronische eczeem, acne en littekens)
 • Longaandoeningen (chronische bronchitis, longemfyseem en astma)
 • Bloedcirculatiestoornissen (glaucoom, etalageziekte, open wonden)
 • Orgaanklachten (lever, nieren, milt, darmen; ziekte van Crohn)

De compressie specialist weet raad

Heeft u last van opgezette, dikke en vermoeide benen of armen als gevolg van oedeem, trombose, spataderen, een zwangerschap of hart- en vaatproblemen? Of zijn deze klachten opgetreden na een operatie, bestraling, infectie of ongeval? In dat geval weet de FysioTek therapeut raad en kan uw klachten, als een echte compressie specialist, behandelen met een zwachtelbehandeling, lymfdrainage of therapeutisch elastische kousen.

FysioTek is een eigentijdse serviceorganisatie van- en voor zelfstandig werkende oedeemtherapeuten in Nederland. We zijn gespecialiseerd in de levering van een volledig pakket aan therapeutische elastische kousen voor de behandeling van veneuze en lymfatische klachten, ofwel een abnormale ophoping van vocht in de ledematen.

Ons doel is even simpel als uitdagend: eersteklas hulpmiddelenzorg bieden voor patiënten met oedeem, trombose en spataderen.

Neem contact op met Melody van Dijk, melody@fysiobb.nl of kijk op FysioTek.