FysioBB FooTTotaal – podologie

Voetklachten

De registerpodoloog kan helpen bij onder andere:

 • voorvoetklachten/afwijkingen
 • hielklachten/afwijkingen
 • eurologische klachten/afwijkingen
 • teenklachten/afwijkingen
 • voetdeformaties
 • houdingsklachten/afwijkingen

Ook bij systeemziekten, zoals reuma of diabetes, die vaak gepaard gaan met (ernstige) voetklachten/afwijkingen, kan een registerpodoloog voor adequate en aangename voorzieningen zorgen.

Podologie en vergoeding

Een registerpodoloog is een voetspecialist die een intensieve opleiding heeft gevolgd om aandoeningen van het houding- en bewegingsapparaat te kunnen herkennen en te behandelen. Deze intensieve 2-4-jarige opleiding is een voorwaarde om zich te kunnen registreren bij Stichting LOOP, het orgaan dat toeziet op de kwaliteit van de opleiding en de podologische zorg. Zorgverzekeraars zijn steeds meer overtuigd van de werking van podologie. Daarom vergoeden de meeste verzekeraars geheel of gedeeltelijk het consult en de behandeling van een registerpodoloog. Op de website van Stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie) kunt u zelf bekijken welke vergoeding uw verzekeraar biedt.

Podologisch onderzoek

Na verwijzing van een huisarts of specialist kunt u een afspraak maken voor een bezoek aan de registerpodoloog. Tijdens uw eerste bezoek wordt de tijd genomen voor een uitgebreid podologisch onderzoek. Concreet bestaat het onderzoek uit de volgende onderdelen:

anamnese: u wordt gevraagd naar uw dagelijkse loopgedrag (sport, hobby’s, beroep), de aard en plaats van uw klachten, de voorgeschiedenis en het verloop van de klachten.

ganganalyse: uw looppatroon wordt geobserveerd en eventueel op video vastgelegd.

functieonderzoek, metingen en tests: de podoloog beschikt over goede onderzoeksmogelijkheden om te bepalen of de stand van uw voeten, uw houding en de bewegingsuitslagen van uw gewrichten een afwijking vertonen.

podografie: met behulp van een voetenscan of podograaf wordt de drukverdeling onder uw voeten in beeld gebracht.

schoeninspectie: soms kan nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van uw schoenen. Neemt u daarom schoenen mee waarop u al veel heeft gelopen.

Behandelplan

Na afloop van het onderzoek krijgt u een deskundig advies. Wanneer blijkt dat de registerpodoloog u kan helpen, zal hij een behandelplan opstellen, dat kan bestaan uit een schoenadvies en eventueel het voorschrijven van een therapiezool of een ander hulpmiddel. Hij informeert u over de kosten en over de mogelijkheden van vergoeding via uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de aard of ernst van de klachten kan de registerpodoloog ook besluiten u door te verwijzen naar een (para)medische specialist, een pedicure of een voetverzorger.

Podologiepraktijk gevestigd in

 • Baambrugge, Abcoude en Almere
 • Voetproblemen
 • Houdingsproblemen
 • Loopproblemen
 • Schoenadvies
 • Looptrainingsadviezen
 • Steunzolen
 • Correctiezolen
 • Orthesen
 • Pedicure

 

FysioBB FooTTotaal  – Registerpodoloog: Gerard Barsingerhorn

Onze voeten staan aan de basis van ons lichaam, ze zijn de basis om te bewegen. Pijn aan onze voeten beperkt ons direct in het bewegen, maar ook rug-, knie- of zelfs schouderklachten zijn dikwijls te herleiden tot onze basis, tot onze voeten.

Oorzaak klachten

Klachten ontstaan vaak door een verkeerde lichaamshouding (een onjuiste stand van voet of been of verschil in lengte van de benen), maar ook als gevolg van een ongeluk of een operatie. Aangeboren afwijkingen in de houding of een slechte werkhouding kunnen eveneens leiden tot fysieke problemen. Bij sporters kan een onjuiste lichaamshouding zelfs tot ernstige klachten en blessures leiden.

Onderzoek

De podoloog onderzoekt of de klachten verband houden met de stand van de voeten. Een digitale voetscan laat van elke voet zien hoe de voetdrukbelasting is. Met deze voetafdruk kan de podoloog zelfs minimale afwijkingen onderkennen die op den duur tot blessures kunnen leiden of al geleid hebben. Onderdeel van het onderzoek is ook een registratie van uw looppatroon. Dit is onontbeerlijk voor sporters en vindt vaak plaats op een loopband

Belasting van de voet

Zoals ieder mens uniek is, is ook iedere voet uniek. De linkervoet is niet zomaar een spiegelbeeld van de rechtervoet. Voeten verschillen in vorm, grootte en lengte; de stand verschilt per voet. Omdat voeten onderling verschillen, ontstaat er een bepaalde belasting van de voeten. Bij een onjuiste gewichtsverdeling verandert men bewust of onbewust zijn lichaamshouding. Er kunnen pijnlijke spieren en gewrichten ontstaan, evenals vermoeidheid en irritatieplekken

Supplementen

In samenwerking met Footconnection, uit Culemborg, worden er individuele supplementen (steunzolen) op maat gemaakt. Hiermee worden de verschillen tussen links en rechts geminimaliseerd en ontstaat er een juiste lichaamsbalans. De supplementen voorkomen en verhelpen klachten en blessures. Ze zijn vervaardigd van hoogwaardige kunststof in verschillende hardheden en bestaan uit flexibel materiaal dat de natuurlijke beweging niet belemmert. De supplementen zijn schokdempend, slijtvast en heel licht van gewicht (48 gram per paar). Ze zijn niet alleen bedoeld voor dagelijks gebruik, maar zijn ook uitermate geschikt voor sporters.

Naast deze ‘mechanische steunzolen” kunnen er proprioceptieve zolen gemaakt worden. Hierbij wordt er door middel van hele minieme aanpassingen invloed uitgeoefend op de stand van uw lichaam. Prikkeling van bepaalde delen van de voetzool heeft tot gevolg dat uw houding zich gaat veranderen. Op deze manier worden klachten van houding en beweging verbeterd.

Aankoop schoenen

Goed schoeisel is heel belangrijk. Zeker voor sporters. Het aanbod aan (sport) schoenen is echter groot en divers. Daarom valt het voor de consument niet mee te bepalen welke schoen geschikt is voor de eigen voeten. De FysioFootadviseur is deskundig op dat gebied. Zijn computerbestand bevat bovendien gegevens van de nieuwste modellen sportschoenen. Hij kan daarmee een schoen selecteren die precies bij uw type voet past.

FysioBB FooTTotaal is daarmee voor u hét adres bij voet- en/of schoenproblemen.

Pedicure

Per 1 april 2006 is het voetverzorgingspakket uitgebreid met de diensten van een pedicure:  Margriet Luckers.

Gespecialiseerd in:

 • Diabetesvoeten
 • Reumavoeten
 • Screening voetschimmel

Bij het regelmatige onderhoud van uw voeten kan de pedicure u van dienst zijn.

 • Likdoorns
 • Eelt verwijderen
 • Nagelverzorging
 • Screening voetschimmel
 • Siliconennagels

Mn. bij mensen die lijden aan Reuma en Diabetes Mellitus is een regelmatige screening en behandeling van de voeten een noodzaak. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze behandelingen sinds afgelopen jaar vanuit het aanvullend pakket. Naast behandeling in de praktijk in Abcoude of Baambrugge kunt u ook aan huis behandeld worden.

Telefoon:   06 – 447 283 22

Voetentraining.nl

Grote teen staat scheef

Staat je grote teen scheef? Dan heb je zo goed als zeker een hallux valgus. Hallux staat voor teen in het Latijn en valgus betekent naar buiten gericht. Waarschijnlijk heb je last van die scheve teen. Het is goed te verhelpen met de juiste oefeningen. Maar hoe komt het dat bij jou die grote teen scheef staat? Er is een online trainingsprogramma beschikbaar om dit probleem aan te pakken.

Voor meer informatie over voetentraining klik op deze link

 

Gebruiksaanwijzing steunzolen

FysioBB FooTTotaal maakte speciaal voor u een paar zooltjes in uw schoenen. Daarvoor is een afdruk van uw voet gemaakt en zijn uw voeten nader onderzocht. De zooltjes, ook wel supplementen genoemd, zijn vervaardigd van hoogwaardig kunststof in verschillende hardheden. Het materiaal is schokdempend en heel licht van gewicht. De bovenkant is afgewerkt met een laagje leer of kunststof materiaal.Gebruiksaanwijzing steunzolen

De volgende tips zijn van belang voor het draagcomfort:

– Het kan even duren voordat u aan de supplementen gewend bent. Als u er last van hebt, kunt u ze de eerste dagen beter korte tijd dragen en de draagperiode langzaamaan verlengen: de eerste dag bijvoorbeeld twee uur, de tweede dag drie uur, de derde dag vier uur, enz. Na 10 à 14 dagen bent u in het algemeen wel aan de supplementen gewend. Als dat niet het geval mocht zijn, kunt u contact opnemen met FysioBB FooTTotaal om een oplossing te vinden voor uw probleem.

– Niet alle schoenen zijn geschikt voor het gebruik van supplementen. Als u twijfelt over de juiste schoen vraag dan advies aan uw Registerpodoloog®.

– De supplementen zijn bedoeld voor een vlakke binnenzool. Daarom moet een losse of ingelijmde zool verwijderd worden voordat u de supplementen in uw schoenen legt. De constructie van de supplementen maakt ze geschikt voor gebruik in verschillende schoenen.

– Sportsupplementen moeten aan de voorkant op maat geknipt worden. Pas op dat u de bovenlaag niet te kort afknipt. Als u de schoenen meebrengt, wil uw Registerpodoloog® u daarbij graag behulpzaam zijn.

– De supplementen zijn vochtbestendig. U kunt ze zo nodig schoonmaken met een lauw sopje. Natte supplementen kunt u  het beste op een natuurlijke manier laten drogen.

 • Voor reparaties aan supplementen kunt u altijd bij FysioBB FooTTotaal terecht. Als er slijtage optreedt kan de bovenlaag eenvoudig vervangen worden.
 • Voor aanpassingen aan zooltjes niet ouder dan 3 maanden worden geen kosten in rekening gebracht.
 • Voor aanpassingen aan zooltjes ouder dan 3 maanden worden kosten in rekening gebracht.
 • Na zes tot acht weken vindt controle van uw supplementen plaats.

U dient  hiervoor zelf een afspraak te maken.

Het verdient aanbeveling de supplementen ieder jaar te laten controleren. Dan blijft uw draagcomfort optimaal. U kunt voor die controle telefonisch (0294-291715) een afspraak maken.